Elek Betti

4 önismereti dolog, amelyben megláthatjuk önmagunkban azt amiről nem szeretnénk tudomást venni.

4 önismereti dolog, amelyben megláthatjuk önmagunkban azt amiről nem szeretnénk tudomást venni.

2017. augusztus 18.

_mg_6367_masolat.jpg

Minden ember – legyen az családtag, barát, ismerős vagy akár csak egészen rövid futó ismeretség – azért lép be a te életedbe és azért keresztezitek egymás útját, mert dolgotok van egymással. Minden ember egy tükröt fordít feléd, melyből olvashatsz és felismerhetsz, megismerhetsz megannyi dolgot magadról ha elég nyitott vagy rá és kész vagy befogadni azokat.

Mit tanítanak nekünk a Tükör Törvényei?

“Az életért vállalt teljes felelősség azt jelenti, hogy az életedben minden – csupán mert az életedben jelen van – a te felelősséged. Tulajdonképpen az egész Világ a te teremtményed. 

Amennyiben felvállalod a felelősséget az életedért, azaz mindenért amit látsz, hallasz, ízlelsz, érintesz vagy bárhogyan megtapasztalsz – az a te felelősséged, mivel jelen van az életedben. Ez azt jelenti, hogy bármit, amit tapasztalsz és esetleg nem tetszik – orvosolhatsz. Ezek a dolgok nem léteznek a szó szoros értelmében, csupán a te belső kivetítéseid. A probléma nem velük van, hanem veled, és ahhoz, hogy megváltozzanak, magadat kell megváltoztatnod.

Ha javítani akarsz az életeden, meg kell gyógyítani azt. Ha meg szeretnél valakit gyógyítani, saját magad gyógyításával tudsz segíteni rajta.

Szeretni önmagunkat a legerősebb módja saját fejlődésünknek, és ahogy mi fejlődünk, úgy javul a világunk is.”

 

1. törvény:

Minden, ami másokban dühössé tesz, zavar, “én jobban csinálnám”, mindent, amit a másikban megváltoztatnék, bírálok, minden, amit véleményezek, az bennem van, önmagamban. Minden, amit én kritizálok a másikban, minden, ami ellen harcolok, az bennem van.

Érdemes megvizsgálnunk az érzéseinket, megfigyelnünk a reakcióinkat az emberek felé: Miért és milyen helyzetekben leszek dühös? Mi az ami zavar engem a többi emberben? Milyen viselkedési forma mellett nem tudok elmenni?

Minden belőled indul ki: a gondolataid és az érzéseid tükröződnek vissza minden negatívnak tünő helyzetben. Figyelj oda a reakciódra – mi az ami zavar a másikban, mert pont azzal van neked a legnagyobb dolgod. A megoldást mindig magadban keresd!

Biztosan fel tudsz idézni te is egy szituációt, amikor valakire hirtelen nagyon dühös lettél, irritált a viselkedése, kritizáltad a tetteit és eközben csak dörmögtél magadban, hogy te ugyan ezt jobban csinálnád, te másképp tennél. » Legközelebb, hogyha hasonló érzés kerít magába akkor állj meg egy pillanatra és vizsgáld meg magad és az érzéseidet. Félelmetes feladat, tudom, mert a legnehezebb dolog magunkban meglátni és felismerni a hibákat, de ez a legjobb módja arra, hogy fülön csípd őket, azokat a nehézségeidet melyeket még magad elől is rejtegetsz.

Ami másokban zavar, az igazából bennünk van. Légy bátor és nézz szembe a saját hibáiddal.

 

2. törvény: 

Mindaz, amit a másik személy rajtam kritizál, harcol ellene, meg akar változtatni bennem, rajtam, és ez engem sért, bánt, az nincs feldolgozva, nincs megoldva bennem.

Csak akkor tudok semleges maradni a negatív jelzőkkel szemben, hogyha teljesen rendben vagyok magammal. Amennyiben én makulátlan vagyok nem fog tudni kibillenteni egy negatív kritika sem, lepereg rólam, hiszen tisztában vagyok vele, hogy mindennemű megjegyzés nem ellenem irányul, hanem éppen az szenved tőle aki mondja. Viszont addig, amíg nem kerülök rendbe önmagammal minden rossz jelző képes befolyásolni.

Mindaz, amint egy másik személy kritizál rajtad, meg akar változtatni vagy ellentétes véleménnyek bír – és ha ez engem sért, megbánt, nem tudom elengedni a fülem mellett, akkor az nincsen megfelelően feldolgozva, nincsen megoldva, lezáratlan ügyként van jelen bennem. Az ilyen esetekben nem más, mint az EGO-m sérül és az EGO figyelmeztet. – Kerekedj felül a sértettségen és dönts helyesen! Amennyiben érzed, hogy ez a te problémád (és ha őszintén magadba nézel és hajlandó vagy figyelni a jelekre akkor tudni fogod), ez a dolog még benned nincsen feldolgozva akkor dönts bölcsen: foglalkozz magaddal.

Ismerd fel a te egyedi “nyomógombjaidat” – mik azok a pontok, amiket ha kimondanak, rátapintanak akkor megmozdul valami benned. Ott van feladatod – azzal kell még foglalkoznod, azzal kell még dolgoznod magadon és magadban.

 

3. törvény: 

Minden, amit mások kritizálnak bennem, harcolnak ellene, meg akarják változtatni, de mindez engem nem bánt, nem érint, akkor ez az ő problémájuk, melyet kivetítenek rám, mert önmaguk nem tudnak, nem mernek szembenézni vele.

Legyél te az okosabb!
Biztosan számtalanszor tapasztaltad már te is az említett törvényt az életedben: amikor egy családtagod, barátod, ismerősöd akar meggyőzni valamiről, meg akar változtatni téged vagy csak rád akarja erőltetni az ő ‘igazát’.

Amikor nyomaszt egy helyzet, amikor olyan szituációba kevernek amikor kellemetlenül érzed magad akkor fordulj magadba, vizsgáld meg a gondolataidat, lásd meg a valós problémát – Tudd eldönteni, hogy az a nehézség valóban a tiéd, a te gondod vagy mások problémája, amit megpróbálnak rád kivetíteni.

Amennyiben valaki ok nélkül kritizál, bánt minket ne legyen bennünk kétely – az egész szituáció nem rólunk szól. A probléma mindig arról (és csakis arról az emberről) szól aki érzi, nem másról. Ne vegyük fel másnak a hátizsákját, azt neki kell cipelnie, neki kell felismernie és neki kell megoldania. Ez az ő csatája, nem a miénk. Ne hagyjuk hogy bárki más megfertőzzön minket az ő saját félelmével, kételyével.

Fontos, hogy hagyjuk meg mindenkinek a döntés szabadságát. Csodálatos dolog, hogy ha te felismertél már dolgokat az életeben és javítani is tudtál rajta, de mindenki csak a saját útján és csakis a saját tempójában haladhat. Senki életét nem javíthatod meg, senkit nem tudsz feltolni a létrán, hogy ha ő maga nem akarja azt. Egyetlen életet van jogod magváltoztatni – a saját magadét. Persze a véleményedet és tanácsaidat elmondhatod, de hagyd meg mindenkinek a választás szabadságát – hagyd, hogy ő döntse el milyen életet szeretne élni és milyen módszerekkel teszi azt.

 

4. törvény: 

Mindent, amit én a másikban szeretek, magamban szeretem, mindez magamban van meg, mert felismerem magam a másik személyében, és ebben egylényegűségünk mutatkozik meg.

Nincsenek véletlen összetalálkozások, sosem kerül az utadba senki „csak úgy“ és nem véletlenül érzel végtelen rokonszervet egy másik ember iránt. „Mintha ezer éve ismerném“ – ismerős az érzés? Természetesen ez sem véletlen.

Mit gondolsz, hogy hozzád közel álló emberek iránti szereteted miből fakad? Miért vannak körülötted olyan emberek, akikre felnézel, akiket megbecsülsz, akiket kedvelsz, szeretsz? Ez is mind belőled fakad.

Minden találkozásnak célja van az életünkben. Legtöbbször leginkább az, hogy tükröt tartson a szemünk elé, hiszen ahogy a mondás is szól „Más szemében a szálkát is meglátja, a sajátjában a gerendát sem” .. Másban sokkal könnyebb meglátnunk a hibát, mi az ami zavar, min kellene változtatni – sokkal egyszerűbb más felett ítélkezni és mást megítélni – és ez éppúgy igaz fordítva is: a másik embert hamarabb elismerjük, de az önmagunk iránt érzett szeretettel fukarkodunk, pedig ugyanaz, amit másokban szeretünk ott van bennünk is, csak észre kell venned.

 

_mg_6393.jpg

 

A legfontosabb dolog, hogy meglássuk saját magunkat, hogy megtudjuk, hogy ‘ki vagyok én’ valójában – megismerjük, elfogadjuk és megszeressünk Önmagunkat!

Szeresd Magad! – Ez mindennek az alapja. Amikor az alapok a helyükön vannak, amikor stabil az alap akkor – és csakis akkor – lehet rá építkezni. Kezd hát magaddal!

Ha tudatosan éled az életedet akkor a tükör törvényei a segítségedre lesznek és folyamatosan támogatnak majd téged az utazásod során. Fontos megértened, hogy ezek a törvények akkor is működnek, hogy ha nem hiszel benne, vagy ha nem törődsz velük. A döntés a te kezedben van: amennyiben elfogadod és figyelembe veszed őket az életed során, odafigyelsz a jelzéseikre akkor hozzásegítenek egy tökéletesebb önmagadhoz, azonban ha megtagadod és folyamatosan megpróbálsz velük szembemenni akkor sajnos csakis saját magadnak ártasz és a saját életedben fogsz kárt tenni.

A legfontosabb feladatunk az életben, hogy teljes őszinteséggel megtanuljuk kimondani: Szeretem Magam! A CABALA motivációs ruhamárka darabjain hímzett mantrák találhatóak, melyek hatással vannak a közérzetedre és a hangulatodra. A feliratok arra hivatottak, hogy a ruhák viselése sorána felhívja a figyelmet önmagunkra, emlékeztessen rá, hogy milyen értékesek vagyunk és folyamatosan a szemünk előtt legyen és kimondassa velünk: Szeretem magam – ezzel is erősítve bennünk az érzést. A gondolatainknak és a szavainknak pedig varázsereje van.

Kattints ide és ismerd meg a kabalaruhákat!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://elekbetti.blog.hu/api/trackback/id/tr2412509203

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása