Elek Betti

5 tipp, ami hozzásegít téged egy pozitívabb élethez

5 tipp, ami hozzásegít téged egy pozitívabb élethez

2017. november 14.

6a6a0999-edit_web_masolat.jpg

 

Bármennyire is próbálunk tudatosan élni, ennek ellenére is előfordul, hogy bedarál a gép - hétköznapok mókuskeréke - és elveszítjük a pozitív hozzáállásunkat - igen, velem is megesik néha. Éppen ezért összeszedtem pár dolgot, melyeket ha beépítjük az életünkbe és rendszeresen gyakoroljuk őket, akkor mindenképpen egy pozitívabb életet eredményeznek. 

 1. Gondolkozz bőségben.

Egy napfényes délután, amikor akad egy szabad órácskád ülj be egy kellemes kávézóba egy finom forrócsoki társaságában, vegyél elő egy papírt és tollat és készíts egy listát.

Készíts egy listát mindarról amid van – akár apróságokról is. Vizsgálj meg mindent és lásd meg, hogy mennyi boldogságot hoznak bizonyos tárgyak, eszközök, dolgok az életedbe anélkül, hogy értékelnéd őket.

Sajnos gyakori hiba, hogy az ember mindig többre vágyik és sosem elég az ami van – amint megszereztünk valamint a kívánságlistánkról mindig akad egy újabb kiszemelt és ezzel egyidejűleg elfelejtünk örülni annak amit megszereztünk, vagy annak amink van.

Kezdem én! Van egy csodaszép lakás amiben élek, amiben alkothatok és amiben boldogan megpihenhetek – ahol otthon lehetek. Van egy kicsi kocsim aki elvisz mindenhova - úristen, mihez kezdenék nélküle?! Hálás vagyok érte, mégis olyan egyértelműnek gondolom néha, hogy van, pedig nem az. Ha holnap történne vele valami, akkor egyből jobban értékelném. Tegnap szereztem egy remek kabátot, amire régóta vágytam - szép, elegáns és nagyon meleg - végre :) - most megállok egy pillanatra mielőtt még más után kezdenék vágyakozni és örülök neki egy picit. De nem csak tárgyakért vagyok és lehetünk hálásak! Hálás vagyok a páromért, aki minden nap támogat - és hálás vagyok a kiskutyámért, aki mindig mosolyt csal az arcomra. Hálás vagyok a képességeimért, az egészségeimért, a lehetőségeimért.. (és folytathatnám a sort természetesen.)

Biztos vagyok benne, hogy te is megannyi dolgot fel tudsz majd sorolni ami nap mint nap örömet okoz neked, de mégsem értékeled őket eléggé. Közelítsd meg úgy a dologot, hogy mi lenne, hogyha nem lenne? Egyből nagyon hálás lennél értük. 

Nagy igazság az életben, hogy mindig van elég! Ha valamit nem kaptunk meg az életben amire vágyunk, akkor arra nincs is igazán szükségünk. Az élet igazságos és végül mindig rájössz, hogy pont annyid van amennyire szükséged van – legyen az bármi.  Ne azt helyezd előtérbe amid nincsen, hanem amid van! Hiszen mindig van elég! 

 

2. Fejleszd az énhatékonyságodat!

Ha valamit igazán szeretnénk megvalósítani az életünkben, akkor minimálisan két dologra van szükség.

Az első, hogy tudjuk, hogy mi a célunk, mi az amit el szeretnénk érni az életben, mit kell tennünk ahhoz, hogy ezeket elérjük. A másik az, hogy képesek legyünk hinni is abban, hogy képesek vagyunk elérni a céljainkat.

Az emberek azon képességébe vetett hitét, hogy képes célokat kitűzni és megvalósítani, mivel rendelkezik a megvalósításhoz szükséges viselkedésformáknak, énhatékonyság érzésnek nevezzük - elnézést a tudományos megfogalmazásért. Az énhatékonyság érzés az ember önértékelésében fontos szerepet tölt be: az a hitünk, hogy képesek vagyunk cselekvéseinkkel, tetteinkkel elérni a kitűzött célt, befolyásolja a döntéseinket, erőfeszítéseinket, törekvéseinket az élet számos területén. Ennek fényében másképpen kezdünk bele bizonyos dolgok megvalósításásba - vagy éppen bele sem kezdünk. A magas énhatékonysággal jellemezhető személyekben az a meggyőződés él, hogy saját életkörülményeik alakítói, nem pedig a körülmények „áldozatai”. És talán ez a legfontosabb mondat ebből a részből - vedd a kezedbe az irányítást!

Ha valami újat tanulunk meg, vagy bármilyen más új tudás birtokába jutunk, az erősíti bennünk az önmegfelelés érzését, így igényesebb célokra tudunk törekedni - elhisszük magunkról, hogy képesek vagyunk rá. Ha ezeket a célokat elérjük, és ha mindent elkövetünk a fejlődésért, a legtöbbet hozzuk ki az adottságainkból, az erősíti az én-hatékonyságot.

Egy pesszimista a nehézséget látja a lehetőségben. Egy optimista a lehetőséget látja a nehézségben.”

6a6a1086-edit_masolat.jpg

3. Tervezd meg a tökéletes jövőd – Alkoss célokat!

Egy kísérlet szerint, hogy ha 4 héten keresztül leülünk és napi rendszerességgel és leírjuk céljainkat, elképzeléseinket a tökéletes jövönkről, a tökéletes önmagunkról akkor meglepő fejlődést tapasztalhatunk ez idő elteltével az optimizmusunkban, a körzérzetünkben és az eredményeinkben is.

A legfontosabb az, hogy vigyél érzelmeket az írásba, vizualizálj mindent amit leírsz - képzeld el, lásd magad előtt, érezd át, érezd azt az érzést amit az áhított helyzet váltana ki belőled. Ne csak érzéseket, tényeket fogalmazz meg. Gondolkozz problémamegoldóan, lásd az odavezető utat és ha pesszimizmuson kapod magad akkor állj meg egy pillanatra és fogalmazd át újra magadban a gondolatot. Ha túl elképzelhetetlen a célod, még nem látod magad előtt akkor segíthet egy mondatocska, amit ha a céljaid elé teszel máris egyszerűbb lesz átéreznek: „Mi lenne ha..“. Milyen érzés lenne ha te ilyen, vagy olyan ember lennél.. Milyen érzés lenne ha ez vagy az a birtokodban lenne? Ugye, hogy máris sokkal egyszerűbb? :)

4. Alkoss magadnak új történetet!

Problémák nélkül, boldogan születtünk meg, ám mire felnövünk eljutunk odáig, hogy telis tele vagyunk félelmekkel, gátlásokkal és korlázotó hiedelmekkel - melyeket az utunk során pakolunk magunkra. Fontos, hogy tudd ezek téves gondolatok és sok esetben nem is a te gondolataid – az életünk folyamán ragasztották ránk őket a közeli hozzátartozóink, barátaink, ismerőseink.

Életünk során megannyi korlátozó hiedelem alakul ki bennünk melyek később az életünkben meggátolnak minket a boldogságunkban.

„Ezt nem engedhetem meg magamnak.“

„Erre én nem vagyok képes.“

„Ebből nem lehet megélni.“

„Nekünk sosem lesz rá pénzünk..“

Ismerős mondatok, ugye? És még folytatni is tudnánk a sort nem kevés hasonló mondattal..

Fontos, hogy felismerjük a tényt, hogy ezek tévesen beültetett hiedelmek a fejünkben és közel sem olyan igazak mint ahogyan azt mi gondoljuk – gyomláljuk hát ki ezeket.

Ne higgy el mindent, amit gondolsz.

A hiedelmeink megváltoztatásának legfontosabb része, hogy képesek vagyunk teljes tudatossággal felismerni ezeket, és megkérdőjelezni, illetve egy pozitív, optimizmust sugárzó kijelentésre cserélni.

Természetesen a hiedelmeink megváltoztatása nem egyik napról a másikra történik, hiszen gondolj csak bele, egyes hiedelmeidet gyerekkorod óta táplálják beléd, éppen ezért a megváltoztatására is rengeteg időre lesz szükséged – de ha képes vagy megváltoztatni őket bármit elérhetsz az életben és semmi nem korlátoz többet.

Rajta hát, írj magadnak új történetet, változtasd meg a hozzáállásod dolgokról – igenis képes vagy rá (csak elhitették veled, hogy nem tudod.)

 

5. Ismerd fel, hogy ha pesszimista vagy!

Szintén nem lesz egyszerű feladat, hiszen egy jó adag tudatosságra és némi önismeretre lesz szükséged. Ülj le és írd le az összes negatív gondolatodat magaddal és a külvilággal szemben, az összes hiedelmedet, a negatív szavaidat, szavajárásodat, mindent amit rendszeresen használsz. Ha készen vagy vele és összegyűjtöttél mindent akkor egyesével húzd át őket és keress rá megoldásokat – találj egy ellentétes, pozitívabb megfelelőt rá.

A negatív dolgaid átformálásában sokat segíthet a motivációs, inspiráló tartalmak olvasása, hallgatása egy optimista szemlélet kialakításánál, ugyanis kimutatható tény, hogy egy pesszimista szemléletű embert könnyen megváltoztathat egy példaértékű, optimista hozzáállású mentor.

Ne félj hát segítséget kérni – valamint vedd körbe magad pozitív hozzáállássú, gondolkozású emberekkel. Egy idő után akaratlanul is ragadni fognak rád a pozitív gondolatok.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://elekbetti.blog.hu/api/trackback/id/tr10013262331

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Morpheus. 2017.11.16. 07:10:44

Csinos nő vagy, Elek Betti.
süti beállítások módosítása