Elek Betti

6 dolog, amiről árulkodik a ruházatunk

6 dolog, amiről árulkodik a ruházatunk

2017. október 16.

6a6a0597-edit_masolat.jpg

A minap egy barátnőmmel a divatról beszélgettem és egy érdekes kérdést tett fel nekem. Megkérdezte, hogy ő vajon rossz ember-e, ha azt gondolja, hogy a ruha teszi az embert? Arra célzott mindezzel, hogy nagyon fontos számára, hogy jól nézzen ki vagy, hogy jól érezze magát a bőrében, viszont nem vallja magát valaki olyannak, aki a külsőségekre hajt. Manapság nagyon kényes kérdés ez úgy érzem és sokan félreértelmezik, rosszul értékelik mindezt. Ha jobban belegondolok, akkor igazából teljesen egyetértek vele. Számomra az ismert mondás, miszerint „Nem a ruha teszi az embert“ egészen mást jelent, ezért hát én is inkább mondanám azt, hogy a ruha teszi az embert. 

Mindent megkaphatsz az életben, ha felöltözöl hozzá.

Az én álláspontom szerint ez a megfogalmazás közelebb áll az igazsághoz – főleg, hogyha nem megyünk messze az önértékelés, önbecsülés és önbizalom témájától, amely hozzám egyébként is nagyon közel áll.

A hétköznapjaink során, a mindennapi érvényesülésünkben hatalmas szerepet játszik az önbecsülésünk és az, ahogyan értékeljük magunkat. Gondolj csak egy állásinterjúra, ahol sorban érkeznek a jelentkezők és egymás után találkoznak a vezetőséggel. Egy ilyen szituációban már az első pillanatban, mielőtt bárki megszólalna hatalmas benyomást tudszt tenni a bizottságra csupán a megjelenéseddel, a kisugárzásoddal és a kiállásoddal – azzal, hogy sugárzik rólad, hogy rendben van az önbecsülésed.

Rengeteg olyan helyzet van, amikor a ruházatunk hamarabb beszél helyettünk - és bizony első benyomást csupán egyszer tehet az ember.

  6a6a0599-edit.jpg

 1. A világ másképp reagál rád

 A ruházatunk, a megjelenésünk már az első pillanatban árulkodik rólunk anélkül, hogy egy szót is szólnánk. Az a ruha, amit te viselsz, az visszahat rád – arra, ahogyan saját magadról vélekedsz és ezáltal hatalmas mértékben befolyásolja a kisugárzásodat is.

Nem az a fontos, hogy milyen márkájú ruha ékeskedik rajtad – a környezeted nem a feliratokat fogja lesni, hanem a tartásodat, ahogyan egy adott darabot viselni tudsz. Amennyiben emelt fővel, egyenes háttal és fülig érő mosollyal jelensz meg egy adott ruhában, akkor az teljesen megfelelő számodra és az elvárt hatást fogja eredményezni – hatalmas sikered lesz és a környezeted pozitívan fog feléd viszonyulni.

Gondolj csak bele, biztosan te is észrevetted már, hogy mennyire másként viselkednek veled valahol, hogyha különböző ruházatban mész be – és a megfejtés minden esetben magadban keresendő, hiszen a ruha csupán csak egy eszköz mindehhez. A ruhád befolyásolja a viselkedésedet és a kisugárzásod is megváltozik általa.

 

  2. Hogy érzed magad benne?

Elsősoron nem is igazán az a fontos, hogy a környezetünk mit fog szólni a ruhánkhoz, miként ítél majd meg a megjelenésünk alapján, milyen véleménnyel viseltetik majd rólunk. A legfontosabb az, hogy az az ember, aki számodra (és az önbecsülésed szempontjából) a leglényegesebb Ő mit fog szólni ahhoz amit felveszel - milyen érzéseket vált ki belőle, milyen viselkedésre készteti, milyen mértékben és irányban befolyásolja a hozzáállását.. és ez az ember TE magad vagy.

Amennyiben te jól érzed magad a ruhádban, ez megjelenik a kisugárzásodon is – a viselkedéseden, a mozdulataidon, a gesztusaidon – és ennek megfelelően reagál rád a környezeted is.

Viselj bármit, de az önazonos legyen veled és érezd magad maximálisan komfortosan benne.

 

 3. Miért érzed máshogy magad benne?

Amennyiben az ember egy ezeréves, kikopott, elhasznált pulcsit vesz magára, abban bizonyára kellemetlenül fogja magát érezni – alkalomtól függetlenül is – amennyiben viszont egy minőségi ruhát választ, akkor azzal együtt jár a „megérdemlem“ érzés is. Egy megfelelő öltözésben a viselője is szebben ragyog. Ez az önbecsülés fejlesztésének egy alappillérje.

Rendszerint az emberek hajlamosak azonosulni helyzetekkel vagy akár ruhadarabokkal is. Válaszd azt a darabot, amely számodra pozitív érzést áraszt.

 

4. Hozzád illik?

Ahhoz, hogy elhigyjük magunkról, hogy igazán értékes emberek vagyunk, ahhoz úgy is kell öltözködnünk. Minden egyes ruha, amit viselünk az visszahat ránk – és ez lehet akár jó és rossz értelemben is, ezért nagyon fontos, hogy mit kapunk kis reggelente a szekrényünkből – milyen érzéssel szeretnénk elinduli és milyen befolyásolás ér minket a napunk egészében. Az a ruha, amelyet viselsz megegyezik a céljaiddal és támogatja azt? Nagyon fontos, hogy ezt a kérdést minden reggel, amikor kiválasztod az aznapi öltözékedet megválaszold magadnak - a döntés meghatározza majd az egész napodat.

 

 5. Nem az ár számít

Ez egyáltalán nem a külsőségekről szól. Nem arra szeretném kiélezni a cikkemet, hogy viselj méreg drága, minőségi és márkás ruhákat, csupán arra szeretném felhívni a figyelmedet, hogy az a ruha milyen hatással lehet – és van is rád, amit felveszel.

Teljesen természetes folyamat, hogy elkezdünk ahhoz mérten viselkedni, hogy milyen ruha van rajtunk, hatással van az önértékelésünkre és ehhez mérten ítéljük meg magunkat is. ~ Amikor egy mindőségi darabban pompázol megváltozik a viselkedésed is, elkezdesz a ruhának megfelelő módon járni és kelni – természetesen a környezetünk is hatással van erre és elkezdenénk felénk teljesen másképp viszonyulni.

Nem csak egy drága, luxuscikk lehet minőségi darab. Attól válik egy ruha minőségivé, hogy finom, kellemes anyaga van, megfelelő fazonja, igényes varrása és kidolgozása. Minőségi darab az, amely számodra pozitív érzetet ad.

 

 6. Nem pénz kérdése

És ha most azt mondanád, hogy „oké, de én nem engedhetem meg magamnak, hogy egy minőségibb darabban járjak..“ akkor kérlek sétálj most oda a szekrényedhez, kukkants bele és sorold fel azokat a ruhadarabokat amelyeket rendszerint hordasz.

Ismered Paretto elvét, a 80-20-as szabály? Nagyon érdekes megállapítás és az életünk valamennyi területén alkalmazható - természetesen a ruházatunknál is. A ruhatáradnak csupán 20%-át veszed fel az esetek 80%-ában – a ruháid nagyrésze viszont csak belülről díszíti a szekrényedet és jóesetben egyszer ha volt rajtad. Ugye, hogy így van?! Légy őszinte!

Szerinted abból a tömérdek ruhából – amelyeket talán sosem vettél még fel – hány olyan minőségi darabot tudtál volna/tudnál venni, ami igazán téged szolgál és az önbecsülésedet gondozza? Nem a mennyiség számít, hanem a minőség. Legyen minél több olyan ruhád, amiben jól érzed magad – amiben igazán „megérdemlem“ érzésed lesz.

A ruha csak egy eszköz arra, hogy kifejezhesd azt, aki vagy – hogy kifejezhesd önmagad. Egyáltalán nem a ruha a fontos, sokkal inkább az érzés, amit az a darab kivált belőlünk. Milyen érzéssel viseled azt a ruhát? Mennyire vagy büszke rá? A ruha csak hozzájárul ahhoz, hogy azonosulj egy érzéssel, amit általa szeretnél érezni. Egy ruha azzá varázsol, akivé csak válni szeretnél. 

6a6a1122-edit_web.jpg

Az összes ruhadarab, amit viselsz, hatással van rád, nemcsak a kabalaruhák – a kérdés csak az, hogy ezek milyen hatást gyakorolnak rá.

Ahogyan bármilyen tárgy lehet kabalatárgy, úgy bármelyik ruhád, kiegészítőd, kelléked lehet kabala, amennyiben te felruhárod azt varázserővel. A kabalák ereje a jelentésében van, abban, amit folymatosan üzennek neked – ez a ti titkos szövetségetek.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://elekbetti.blog.hu/api/trackback/id/tr4312947339

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MutánsJane 2017.10.22. 15:07:38

Ha valakinek az a célja, hogy normális önbizalma legyen, és ezt ki is sugározza, ahhoz mindenekelőtt normális énkép szükséges. Annak kialakításához viszont teljesen ki kell iktatni a külvilág hatásait, és indirekt módon, de annál erőszakosabban sugallt elvárásait (= tudatosan figyelmen kívül hagyni a kéretlen visszajelzéseket, és még csak viszonyítási pontként sem használni azokat, plána nem viszonyítási alapként). Ha az ember azt akarja, hogy a személyiségén (urambocsá szakmai tudásán) legyen a hangsúly, akkor a ruházatra szükségképpen csak egy ezt támogató, fontos, de távolról sem a legfontosabb kiegészítőként érdemes tekinteni, a másodlagos nemi jellegek tudatos hangsúlyozását pedig jobb elfelejteni, különösen állásinterjún (már ha homo sapiensnek kijáró tiszteletre pályázunk, pláne ebben az országban). Minden mást meg lehet tanulni Mary Spillane "Stíluskalauz" c. könyvéből. Jó régi, de még beszerezhető. Egyébként meg: ha valaki nyilvánvalóan tehetséges és nagy tudású, és szeret dolgozni, az tényleg huszadrangúvá silányítja a külső megjelenés "fontosságát".
süti beállítások módosítása