Elek Betti

Rendszerezés KÍVÜL-BELÜL

Rendszerezés KÍVÜL-BELÜL

2020. március 28.

img_0066_masolat.JPG

Ismertek jobb otthoni programot a gardróbrendszerezésnél?! :)
Oké, rendben.. Elismerem, hogy én talán az átlagosnál jobban szeretek rendszerezni és pakolászni magam körül, ezért érezhetően nagy a lelkesedésem. Viszont embere válogatja, hogy kit mennyire pezsdít fel a gardróbrendezés (meg úgy általánosságban a rendszerezés) gondolata, éppen ezért írnék nektek pár gondolatot róla - különösképpen a pozitív lelki hatásairól - hátha azok is kedvet kapnak, akik egyébként nem annyira kedvelik ezt a tevékenységet.
Biztos vagyok benne, hogy a mostani kialakult helyzetben megannyi bejegyzéssel találkozhattok, ahol leírják nektek a helyes gardróbrendezés menetét, csínját-bínját és különféle praktikákat.. éppen ezért a gyakorlati részébe én nem is mélyednék el annyira.

Gardróbrendezés, mint terápiás módszer

Különösen jó dolog akkor rendszerezni az otthonodban (a lakás bármely területén) amikor azt érzed, hogy a lelkedben vagy az életedben egy kisebb káosz kezd el kialakulni.
Még ha magáért a tevékenységért nincsen is oda mindenki, de a közben tapasztalt tisztulásért és a végén kapott eredményt mindenki imádja. Nem is csoda, hiszen letisztul, kitisztul a környezetünk, átlátjuk a dolgokat (sokszor megtalálunk dolgokat). Ilyenkor nem csak a szekrényünk és a környezetünk rendeződik, de a fejünkben és a lelkünkben is jobban a helyére kerülnek gondolatok, érzések. A pakolás során kialakult rend és az átláthatóság békét hoz a lelkünkbe, amely kihatással van a hangulatodra és a további napjaidra is.  Amint az életednek egy területét rendszerezed, az máris könnyebbség érzésével ajándékoz meg téged és sok esetben a lelkesítő érzéssel is, hogy folytasd ezt tovább az életed többi területén is. 

Élvezd

Mégis kitérnék egy kicsit a gyakorlati részére is - no nem arra, hogy hogyan csoportosítsd a pulcsikat és mi alapján hajtogasd a dolgokat a szekrényedbe... Viszont egy igazán fontos dolgot mindenképp meg kell említenem, amit semmiképpen ne felejts el a folyamat során: a ZENÉT. :)

Mielőtt bárminek is nekikezdenél válaszd ki a kedvenc lejátszási listádat és max-ra vele. Kezd el élvezni a folyamatot, ürítsd ki a fejedet és ne gondolkozz mindennapi poblémákon - szorítkozz csupán arra a "megoldandó feladatra" amely előtted tornyosul (szó szerint a ruháid által ) és koncentrálj mondjuk a hajtogatás mesterségének a tökéletesre fejlesztésére. Ez abszolút segíteni fog neked, hogy teljesen kikapcsolj és ha kellően belelazultál akkor a végére azon kapod magad, hogy nem gondolkozol, hanem táncolsz. 

Vásárolj a szekrényedből

Évszakváltások során érdemes megtenni egy ilyen rendszerezést, főleg azért, mert ilyenkor az előző évszak időjárásának megfelelő ruhákat elpakoljuk és előbányásszuk a régen látott darabjainkat, melyeket hosszú hónapokig nélkülöznünk kellett és bizony nagyrészükről megfeledkeztünk már. Ez az élmény felér ilyenkor egy igazi shopping élménnyel, hiszen olyan ruhákat is előhúzunk, melyekre nem is emlékeztünk már vagy csak pusztán megörülhetünk régi kedvenc ruháinknak és annak, hogy hamarosan eljön az ő ideje is. Az előző szezonvégi leárazáson vásárolt ruhákat ugye nem is kell említenem... Mióta vártunk már rá, hogy végre először felvehessük őket! A zene már adott, megvannak az új ruhák is - indulhat a divatbemutató! Ugorj bele pár régi (vagy régi új) kedvencedbe és írj le pár hosszt benne a nappali és a konyha között. (Esetleg csinálj róluk egyből pár tükör selfie-t is, hogy ha majd valamelyik reggel megrohamozna a "úristen, mit vegyek ma fel?" gondolat, akkor elég legyen csak belepillantani a telefonodba és a szettekre rábökve már tudni is fogod a választ)

Időt és energiát spórolunk

A gardróbrendezés ne csak rendszerezésből álljon, de szelektálásból is. Vegyél ki mindent a szekrényedből és menjél végig rajtuk sorban - legyél kíméletlenül őszinte! Mi az amit egyáltalán nem hordtam az idén (de igazából még tavaly sem)?! Melyik az a darab, aminek nem jó a mérete (igazából már 2 éve, de várom, hogy majd egyszer bele fogok fogyni/hízni) ?! Biztos vagyok benne, hogy lapul ott pár ilyen kategória.

A ruháid válogatása során 2 fontos tényezővel jó ha tisztában vagy - a testalkatod és a színtípusod - és ezeknek megfelelően válogasd át a ruháidat. Csak olyanokat tarts meg amelyek passzolnak az alakodhoz - előnyösek számodra  - és a színtípusodnak ideálisak. (Kivéve ha nincsen belőle még másik "színhelyes" darabod - amennyiben csak egy nem megfelelő színű télikabátod van, akkor az maradjon amíg nem találsz helyette jobbat :) )

Szóval legyetek könyörtelenek. Az összes "majdbelefogyok" és a "majdjóleszvalahova" ruhákat engedjétek el. Ja, és nem ér átcsoportosítani őket "otthoni" kategóriába, mert tedd a kezed a szívedre és válaszolj, hogy mennyi ilyen ruhád van?! És abból mennyit hordasz rendszeresen? Na ugye. Teljesen felesleges még egy tucatot odatenni. 

Egy picit térjünk kis az otthoni darabok fontosságára is, hiszen rengeteg időt töltünk el bennük - főleg mostanság - és nagyon nem mindegy, hogy milyen darabok azok, milyen érzést és hatást váltanak ki belőlünk. Ahogyan az utcán is szeretnénk csinosak, ápoltak és divatosat lenni, ugyanúgy érdemes odafigyelnünk arra is, hogy otthon mit viselünk. De hiszen senki nem lát benne?! - Dehogynem! Csupán az, aki az önértékelésed szempontjából a legfontosabb számodra - TE magad. Mi fog belőled pozitívabb érzést kiváltani amikor belenézel a tükörbe - amikor egy kinyúlt, néhol szakadt, viseletes pulcsiban pózolsz vagy amikor divatos kis otthonkádban feszítesz?! .. Fontos, hogy olyan ruhákat viseljünk otthon is, ami összhatásában megegyezik azzal, ahogyan érezni szeretnénk magunkat. Tehát jól gondold meg kérlek, hogy mi kerül bele abba az "otthoni ruha" kategóriába és mindentől ami már nem pozitív érzéssel tölt el inkább szabadulj meg.

Hatalmas kitérő után végül elérkeztem ahhoz a mondathoz, amely az alcímre ad magyarázatot:  A szelektálás hatalma előnye, hogy a végére egy átlátható, rendezett és letisztult szekrényt kapsz, benne csupa-csupa olyan holmival melyeket szeretsz viselni és amelyek jól is állnak rajtad - éppen ezért időt és energiát fogsz megspórolni a jövőben.

Nem lesz benned nyomasztó érzés reggelente a ruhakupacokat nézve a szekrényedben, hogy mégis "mit vegyek fel". Nem kell keresgélned a kedvenc szettjeidet, nem találkozol olyannal amit ne akarnál felvenni - hiszen csak olyan darabok kerülhetnek vissza a szekrénybe amelyeket szeretsz viselni és amik jól is állnak. Nem lesz rossz választás - ezáltal nem kell annyit gondolkoznod és sok időt eltöltened a választással - több időt tudsz fordítani ennél sokkal fontosabb dolgokra is, amelyek a jó közérzetedet javítják. :)

Engedj el mindent, ami nem okoz örömet

Rengeteg olyan ruhadarab vagy kiegészítő tanyázik a szekrényünkben, melyekhez emlékeket kötünk - némelyikhez jó emlékek kötődnek, de előfordulnak olyanok is amelyek kellemetlen érzéseket idéznek fel bennünk. Egy fájdalmas szakítás vagy egy nehéz időszakból visszamaradt ruhadarabok, melyekre ránézve nem mosolyra húzódik a szánk szél. Szükségünk van nekünk ezekre?

A szekrényed rendezése során lehetőséged nyílik rá, hogy ne csak a ruháidat, de egy kicsit az életedet is rendszerezd. Amennyiben eljutottál odáig, hogy meghozd a döntést, akkor elengedhetsz olyan ruhadarabokat - és velük együtt olyan dolgokat is, amelyekhez tudat alatt még mélyen kötődsz.. és amik sokszor akár visszahúznak, gátolnak téged a további haladásodban. Sokszor rengeteg energiát ölünk bele a múltunkba - elidőzünk a múlton, rágódunk dolgokon -  ahelyett, hogy ezt a rengeteg sok felszabaduló energiát a pozitív dolgokra fordítanánk. Amennyiben úgy érzed, hogy egy-egy darabnak elérkezett az ideje, akkor engedd el őket. Köszönd meg neki - és annak az időszaknak - a sok tanítást és tapasztalatot, majd engedd el.

Arra bíztatlak, hogy koncentrálj a jelenre és abba tegyél bele minél több pozitív energiát, amely meghálája magát. :)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://elekbetti.blog.hu/api/trackback/id/tr2115566854

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása