Elek Betti

Hogyan tedd izgamasabbá a megszokott színeidet?

Hogyan tedd izgamasabbá a megszokott színeidet?

2020. június 05.
Előfordult már veled, hogy kicsit unalmasnak érezted a színeidet?
Minden színtípusnak megvannak a jellegzetes árnyalatai - azok az árnyalatok amelyek a legjobban állnak nekik és amelyekről rögtön egy adott típusra asszociálunk.
A legtöbb esetben nekünk is megvannak a kedvenc színeink a saját palettánkon belül, ezáltal pedig könnyeb belecsúszhatunk abba az esetbe, hogy rendszerint ezeket az árnyalatokat keressük és ezekkel töltjük fel a szekrényünk tartalmát.
Persze az a szempont sem mellékes, hogy milyen lehetőségeink vannak beszerezni egy-egy színt, mert szerethetem én a palettám csodás citromsárgáját, de ha a boltok polcain fellelhetetlen akkor nem igazán tudom belecsempészni a ruhatáramban. Folyamatosan változnak a trendek melyek által folyton más és más színek és árnyalatok lesznek "felkapottabbak" és ezekkel árasztják el a boltokat, így jócskán lecsökkennek a lehetőségeink a változatos színválasztással kapcsolatban - az évszakokról nem is beszélve. Megfigyelhető az, hogy minden színtípus a saját évszak megnevezés időszakában tud a legkönnyebben vásárolni - ennek következtében egy nyár típus nehéz helyzetben van télen a színhelyes ruhavásárlásakor és az ősz típus is elég nehezen talál magának tavaszi-nyári ruhákat a típusának megfelelő árnyalatokban.
Ezeknek is köszönhetően kialakulhat egy kicsit egyhangú szekrény, melynek tartalma ugyan szuperjól áll neked de idővel érezheted néha unalmasnak, hiszen mindig ugyanazokhoz a színekhez és árnyalatokhoz nyúlsz.
Annak érdekében, hogy maximálisan ki tudd használni a színeidet, ne unjál rájuk egyhamar és élvezd a bennük rejlő lehetőségeket hoztam neked pár gondolatot amelyek talán segítenek kicsit kimozdulni a megszokott sémáidból és a megszokottól eltérően használni a színeidet és a szekrényed tartalmát.
» Először is arra bátorítanálak, hogy kezdj el kimozdulni a komfortzónádból. 
Vizsgáld meg a palettádat és vesd össze a szekrényeddel. Biztos vagyok benne, hogy akad majd 3-4 árnyalat róla amivel tele van a szekrényed - egyes színekből több ruhadarab is fellelhető benne, akár egész szettek - közben pedig más színek a palettádról elvétve sincsenek.
Tedd fel magadnak a kérdést, hogy miért nem találhatóak ezek a színek a szekrényedben? Abban az esetben, ha egy színt egyenesen gyűlölsz vagy sok rossz élmény, érzés kapcsolódik hozzá számodra akkor nem fogom azt tanácsolni, hogy mégis kezd el beszerezni őket, de az esetek többségében azt tapasztalom, hogy akadnak színek melyektől élesen elhatárolódunk különösebb indok nélkül - sokszor értelmes magyarázatot nem tudunk hozzá kapcsolni - éppen ezért ebben azt esetben azt gondolom, hogy az próbát megérnek. 
 
2_1.jpg
Érdekesség: Tapasztalataim szerint ha valaki színtanácsadás előtt kísérletezik a színekkel és tegyük fel nyár típusként végigpróbálgatott már megannyi sárgát - köztük a mustársárgát, napsárgát vagy élénk neonsárgát akkor talán jogosan feltételezhetné, hogy számára a sárga szín ugyan nem áll jól és egyből tiltólistára is teszi - soha többet nem fog egy sárga árnyalatot sem felpróbálni az üzletben, hiszen neki az nem áll jól..
Pedig a valóság az, hogy a sárgának azok az árnyalatai valóban nem állnak neki jól, melyekkel korábban próbálkozott, viszont egy pasztell vagy vaníliasárgában csodaszép lenne. De sajnos gyakran előfordul, hogy olyan sok negatív tapasztalatot szerzünk egy szín nekünk nem megfelelő árnyalataival, hogy mire eljutnánk a megfelelőhöz már teljesen elhatárolódunk egy színtől.
Ezek után lehet, hogy egy színtanácsadás alkalmával tisztába kerülünk azzal, hogy a pasztell sárga ott szerepel a palettánkon és jól állna nekünk, de már olyan sok rossz érzés tapad rá a sárga színre önmagában a fejünkben és lelkünkben, hogy inkább kihagyjuk a ruhatárunkból.
Szóval arra bíztatlak, hogy adj egy esélyt az ilyen színeidnek is, melyetől korábban elhatárolódtál, de papíron megfelelő lehet. Ne kezd egyből egy hatalmas felületen viselni - ne egy maxiruha legyen belőle az első darab amit beszerzel, hanem kezd kicsiben. Kiegészítők, kendő, esetleg táska vagy lehet csak egy körömlakk is. Szó szerint új színt fog adni a ruhatáradnak és üdítő élmény lesz azt viselni a megszokott színeid után.
» És ha már a kiegészítőket említettem akkor áttérnék a másik tippemre, amely így szól: Kezd el variálni a színeidet. Ne akarj folyton biztonsági játékot játszani és ne ragaszkodj a klasszikusnak mondható és a már megszokott színvariációkhoz, hiszen egy idő után tényleg uncsinak fogod érezni.
A kiegészítők minden esetben csodákra képesek. Lehet neked a ruhásszekrényed kissé egyhangú, állhat a gardróbod csupán 2-3-4 fő színből, de ha azok mellé mindig más és más színű kiegészítőkel párosítasz akkor teljesen meg tudod velük változtatni a ruha jellegét és összhatását is. 
A színek variálásakor leginkább a személyiségünk és az önértékelésünk az ami fontos szerepet játszik - de igaz ez a fő színeink kiválasztásánál is. Az aki kicsit visszafogottabb személyiség az szerényebben bánik a kiegészítőkkel és színekkel is, míg aki harsányabb természetű az bátran viseli a legellentétesebbnek tűnő párosításokat is. Ez szintén egy folyamat, amin mindenkinek magának kell végigmennie a saját tempójában, de mindenképp próbáld ki. 
3_1.jpg
Kezd fokozatosan. A színes ruhádhoz először csak vegyél fel egy ellentétes színű - de a palettádon megtalálható - pöttyfülit.. Következő héten talán már egy nagyobb kiegészítőre váltasz és hetek múlva már bátran vegyíted a színeket. Legyél türelmes és ne félj kísérletezni. A visszajelzések minden esetben érkezni fognak, amik mindig önbizalmat adnak nekünk. 
Saját példa.
Imádom a zöld színeimet és a szekrényem nagyrésze zöld ruhadarabokból áll, de érezhetném kicsit ingerszegénynek ha az esetek többségében csupán ezt a színt viselném. Viszont ha minden nap más és más színt vagy árnyalatot párosítok mellé akkor nem hogy nem lesz unalmas az ismételt zöld ruha rajtam, hanem elkezd izgalmassá válni. 
A másik nagy szerelem számomra a lila, amivel kezd kicsit tele is lenni a szekrényem.. De a lilámat is mennyire meg tudom bolondítani ha egyik nap az említett zölddel a másik nap pedig fuksziával vagy éppen pirossal kombinálom! Viszont ha nagyon extra akarok lenni akkor egy teljesen ellentétes (és a palettámon nem is szereplő), bár hasonlóan élénk színnel párosítva teljesen kiléphetek a saját kombortzónámból is - ez a lila és narancssárga párosítása lenne. Nagyon szeretem ezt a két színt együtt, annak ellenére, hogy teljesen ütik egymást. Persze ilyenkor érdemes arra figyelni, hogy az arcom közelében a típusomnak megfelelő színt viseljem és az arcomtól távolabb csempésszek csak a típusomhoz nem illő árnyalatokat.
untitled_design.png
További ötletek más-más színtípusoknak is »
1.jpg
5.jpg
4_1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://elekbetti.blog.hu/api/trackback/id/tr5215737712

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása