Elek Betti

Hogyan készül el a tökéletes kabalaruha?

Hogyan készül el a tökéletes kabalaruha?

2021. április 07.

img_6742.JPG

Sokan úgy gondolhatják, hogy ez egy teljesen egyszerű folyamat pedig nagyon kalandos út vezet odáig amíg elkészül egy kabalarauha. Arra gondoltam, hogy bevezetlek kicsit titeket úgymond a kulisszák mögé és bemutatom, hogy jutunk el odáig, hogy egy tökéletesen rátok szabott kabalaruhát birtokolhattok.

A fazon megszületése

Nálam állandó fazonok találhatóak a kínálatban, melyeket évről évre bármikor rendelhettek rátok szabva. No de kezdjük onnan a folyamatot, hogy ezek megszületnének, hiszen ez a 0. lépés. Ötleteléssel kezdődik. Gondolatok indulnak el bennem - leginkább olyan kérdésekre kutatom a válaszokat magamban, hogy mire lenne igény, mi lenne a legelőnyösebb szabás. Sosem mozgat olyan felesleges témakör, hogy mi a divat vagy éppen mi számít trendinek - ezek nálam elhanyagolható információk. A valódi női test és annak a megfelelő kihangsúlyozása mindig priorítást élvez és ez az én fő motivációm. Általában folyamatosan ötletelek, jegyzetelek, rajzolok - az év minden szakaszában, időszakosan bármikor, hiszen az ihlet bármikor jöhet. Ezeket egy mappában gyűjtöm és időközönként megvalósításra kerülnek a kiválasztott kedvenc fazonok. :)

A ruhák készítéséhez szükség van egy pontos szabásmintára, amelyben a modellezőm van hatalmas segítségemre. Évek óta dolgozunk együtt így már fél szavakból megértjük egymást és könnyedén nátronpapírra tudjuk tenni azt ami az én fejemben megszületett. Az első szabásminta alapján készítünk egy mintadarabot, amely a legjobb esetben lesz elsőre tökéletes - de ilyen még sosem történt. :) Felpróbálom a mintadarabot és következhet a tisztázás, pár centit innen el, ott legyen bővebb, itt szűkebb, kicsit hosszabb vagy rövidebb. De lehet, hogy teljesen más lesz élőben, mint ahogyan én azt jól kigondoltam és inkább alakítsunk át az egészet.

Szabásminta módosítás és újra varrás. Ezt addig ismételjük amíg az én maximalista énem azt nem érzi, hogy tökéletes lett a fazon. 

Ezután előforult már az is, hogy a tökéletesnek hitt fazont is módosítottuk hónapok után, mert a vásárlói visszajelzések mást mutattak vissza, mint ahogyan azt én gondoltam. Tehát egy kabala-szabásminta folyamatosan fejlődik. :)
35.jpg

A döntés - a rengeteg fazon és szín közül melyik lesz nekem a megfelelő?

Talán ez számotokra a legnehezebb feladat, hiszen időről időre igyekszem feladni a leckét. :) Folyamatosan készítek újabb optikai tuninggal ellátott fazonokat és a szivárvány valamennyi árnyalatát felkutatom és elétek tárom, hogy a választás ne legyen egy könnyű feladat. De mindez édes teher, hiszen olyan nüansznyi különbségek között kell döntenetek, hogy melyik kék árnyalat legyen a győztes a 8 majdnem egyforma közül vagy épp egy centivel rövidebb vagy hosszabb legyen a ruhátok. És egy cseppet sem szeretném elbagatelizálni ezt a helyzetet, hiszen ezek komoly döntések. Igenis centiken múlhat a ruha sorsa - az, hogy örömmel fogod-e viselni vagy sem - és tudjuk jól, hogy a tökéletes szín választás is megpecsételheti azt.

Amennyiben személyesen látogattok meg a showroomban akkor legalább egy órás időpontot egyeztetek veletek ahol közel 15-20 ruhát próbálunk végig (attól függően mennyire vagytok elszántak :P ). Azokon túl amelyek számotokra kiszemelt darabok még én is kiakasztok jópár olyan darabot amelyről az én szakmai szemem úgy ítéli meg, hogy megfelelő lehet számotokra. Ezért hangzik el sokszor a már-már klasszikussá vált mondat: "Én ezt magamtól sosem vettem volna fel, pedig mennyire jól áll."

És sokszor hangzik el az is, hogy "Ugye nem csak én vagyok ilyen nehéz eset aki nem tud dönteni?" - Megnyugtatlan titeket. Egyikőtök sem "nehéz eset". Mindenki egyedi és különleges, ezért mindannyian különleges törődést igényeltek és hosszas folyamat mire kiválasszuk számotokra a megfelelőt. (Főleg, hogy rengeteg tökéletes darabot találtok nálam - ennyi elfogultságot engedjetek meg a posztban - a szerk. :D ) 

Amint megvan a kiválasztott fazon, szín és méret még sok esetben hosszas jegyzetelés is követi. Legyen kicsit hosszabb legyen, ott meg egy kicsit rövidebb, itt meg szűkebb, amott meg bővebb. És így lesz a TE testalkatod számára az ideális az én megálmodott szabásmintám. 37.jpg

Elkészítjük a kiválasztott ruhát

Miután kiötlöttük az ideális receptet a ruhátokat illetően azt én féltve őrzöm magamnál. A hetek folyamán mindig összegyűjtöm és vasárnaponként menetrendszerűen továbbítom azokat az én csodálatos varrodámnak amelyek elkészítésének rá következendő héten neki is kezdenek.

A ruhák elkészítését azzal kezdik, hogy kikeresik az adott szabásmintát. Mivel már közel 150 db szabásmintát számlálunk, ezért ez nem is olyan egyszerű feladat :) Miután megszerezték a kiválasztott mintát jöhet a szín megtalálása. Azt gondolnátok, hogy ez már könnyebben mehet, de anyagokból is legalább 50 féle szín sorakozik a varroda polcain egy kis puskával mellékelve. (Funfact: Mivel valóban van színenként legaláb 4-5-6 féle árnyalatunk ezért mindig mindegyik anyagból levágok egy centit és a falon található papírra ragasztom a megnevezéssel mellette, így könnyebben tudják beazonosítani, hogy melyik a hupikék, a türkizkék, a tintakék vagy épp a lila. :) ) Miután megszereztük ezeket nagy küzdelmek árán a szabásminta darabjait felterítjük az anyagra és figyelembe véve az egyedi igényeket (plusz 5 centivel rövidebb/ hosszabb/ bővebb/ stb. ) egyenként körbevágnak minden alkatrészét a ruhának, összehajtják, és felcímkézik. Nálunk nincsen szériagyártás - minden ruhánkat egyenként szabjuk ki és készítjük el, hiszen ritkán van két egyforma rendelés és megegyező igény. Ezt követően a szabászatról tovább kerül a varrógépek közé, ahol megkezdődik végre a varrás.

kepernyofoto_2021-04-07_17_23_25.png

A varrás megkezdését mindig egy cérnaegyeztetés (vagy ha szükséges csere) előzi meg, hiszen nem rendelkezünk rengeteg géppel - minden varrástechnikának megvan a maga gépe amelyben mindig az anyagnak megfelelő színű cérna van ezért mindig ki kell cserélni olyan színre, amilyen színű ruhának a varrása következik. (A megfelelő cérna kiválasztásávan nem untatnálat titeket, de gondolom az egyértelmű, hogy az 50 féle különböző színhez meg kell találni a megfelelő színű cérnát is :O ) Miután az ideális cérna a gépben már kezdődhet is a végső folyamat a ruha elkészítését illetően. A ruhák minden elemét egy személy illeszti össze, vasalja le a részfolyamatokat és készíti el az adott ruhadarabot. A fazon bonyolultságától függően 2-3 óra egy ruha varrási ideje. Az elkészült ruhára opcionális esetben még rátesszük a kiválasztott hímzett feliratot is - különösen ügyelve arra, hogy a vendégünk helyileg hova szeretné azt és pontosan melyik üzenetet - mert ez is mindig minden esetben eltér. 36.jpg

Az élkészült ruhákat én hozom el a varrodából minden esetben és egyenként csomagolom őket dobozokba - amennyiben futárral érkezik hozzátok - vagy papírtáskákba ha személyesen jöttök érte a showroomba. Teljesen egyedi rendelés esetén elő szokott fordulni, hogy az első ruhapróba utána még kell tennünk 1-2 apró módosítást a ruhán (kicsit még elvenni innen, szűkítetni itt-ott) ezért a ruha útja itt lehe,t hogy még nem ért véget. :)

Megírnom is hosszú volt ezt a bejegyzést, hát még elkészíteni. :) Így születik meg nálunk EGY tökéletes kabalaruha. Személyre szabottan összeállítva és egyedileg elkészítve minden elemével. Nem gyártósoron, nem tömeggyártásban, nem ismeretlen emberek által. Én magam álmodom meg a fazonokat és kutatom fel vagy festetem meg a színeinket. Zsuzsa az, aki csoda kezeivel megrajzolja nekünk a szabásmintákat. Judit, Ancsa és Ágika pedig szabják és varrják nektek ezeket az egyedileg, gondos odafigyeléssel készült ruhácskákat. 

Oh, és majdnem megfeledkeztem Dolliról a kis manómról, aki a legnagyobb segítségünk szokott lenni :)

kepernyofoto_2021-04-07_17_26_55.png

A bejegyzés trackback címe:

https://elekbetti.blog.hu/api/trackback/id/tr1516493274

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása