Elek Betti

Nyárból a Tavaszba!

Nyárból a Tavaszba!

2021. március 10.

Minden alkalommal amikor hozzám érkezik valaki a showroomba ruhát próbálni felteszem neki a kérdést, hogy járt-e már színtanácsadáson, ismeri-e a színtípusát. Amennyiben egy hosszas színkendőzés alkalmával megállapították már a színtípusukat akkor sokkal könnyebben kezdünk el ruhákat próbálni és színeket keresni neki. Természetesen anélkül is tudok segíteni, de egy pontos meghatározással egyből tudatosabban és nagyobb biztonsággal nyúlhatunk a színek után.

Mivel én is színtanácsadó vagyok ezért fontos kérdés lehet, hogy mennyire bírálom felül más tanácsadónak a véleményét. Én bizakodó vagyok és abból indulok ki, hogy ha a vendégem járt valakinél egy tanácsadáson ahol minimum egy órán keresztül vizsgálták a színeit különböző kendők segítségével a tükörrel szemben akkor annak az eredménynek biztosabbnak kell(ene) lennie mintsem annak, hogy én ránézés alapján minek gondolnám az előttem álló hölgyet hiszen a smink, egy festett hajszín, megtévesztő öltözék nagyon be tud zavarni az összképbe és megtévesztő lehet. Nem szabad tippelgetni és ránézésre nem tanácsadunk - én ezt vallom és nem is szeretek találgatásokba belemenni, mert több kárt okozhatunk egy téves találatással, mint amennyi haszna lehetne. Tehát én a pontos, hosszas és alapos színtanácsadásban hiszek és megadva a bizalmat a kollegáimnak azt vallom, hogy bizonyára megfelelően állapították meg a színtípusát és amennyiben a vendégem azokban a színekben harmonikusan érzi magát akkor annak megfelelően ajánlok neki én is színeket és ruhákat.

Viszont előfordulnak sajnos látványos tévedések is amik mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Ezekben az esetekben sem lenne hiteles dolog felülbírálnom más tanácsadó munkáját és megvétózni egy színtípust csupán "ránézés" alapján - ilyenkor én annyit szoktam tenni, hogy kicsit kitágítom a nézőpontotokat és mutatok nektek másféle árnyalatokat is mint amik után egyébként nyúlnátok (a vélhetően téves) diagnózisotok által - Te pedig eldöntheted, hogy miben érzed magad a legjobban.

Nagyon szeretem a ruháimat rajtatok - vásárlóimon lefotózni és ezekkel a képekkel illusztrálni nektek a különböző fazonokat. Sokkal életszerűbb és közelebb kerülnek hozzátok is a darabok a hétköznapokban, hétköznapi nőkön látva - a színtípusotoknak megfelelő árnyalatokban. Ennek kapcsán sokszor kérlek fel titeket különböző fotózásokra - így történt ez most is amikor Andit  kérdeztem meg, hogy lenne-e kedve részt venni egy fotózáson és bemutatva a nyár típusnak megfelelő árnyalatokat - hiszen úgy érkezett hozzám, hogy már ismerte a színtípusát és szerette a színeit. Örömmel igent mondott és hamarosan egy nagyon jó hangulatú fotózást csaptunk ahol igyekeztem nyár típusnak megfelelő árnyalatokba öltöztetni őt.. viszont már akkor éreztem, hogy a nyár színek nem minden esetben bizonyultak a legjobb választásnak Andinak!

A fotózás után visszanézve a képeket még egyértelműbbé vált számomra, hogy Andi biztosan nem lehet nyár színtípus, ahogyan őt egy másik tanácsadó korábban besorolta (majd kiszelektálta a gardróbját és be is vásároltak neki annak megfelelően....). A képeket nézve "leugrottak" róla a nyár színű ruhák és kiegészítők, nem volt meg igazán az összhang.

A fotósorozatok által mindig igyekszek nektek kellő inspirációt adni ahhoz, hogy különböző típusok hogyan és milyen színeket viselhetnek éppen ezért visszanézve a képeket nem éreztem volna magam kellően hitelesnek ha szó nélkül hagyom Andi színtípusának meghatározását és mivel tartom magam a fentebb említettekhez, hogy ránézésre nem tanácsadunk, ezért felajánlottam Andinak, hogy szeretném én is "kikendőzni" őt és jobban megvizsgálni a színeit.

És elérkeztünk végre a blogbejegyzésem igazi témájához, amiben (véleményem szerint) talán az egyik leggyakoribb színtípus tévesztésről szeretnék írni nektek.

Andi kendőzését igyekeztünk dokumentálni és fotók formájában megmutatni nektek is - bízva benne, hogy megfelelően vissza tudják majd adni a képek mindazt amit mi a tükör előtt tapsztaltunk.

HOGYAN ÉRZED MAGAD A SZÍNEIDBEN? 

A színtanácsadás napján Andi egy (a nyár színtípustól teljesen eltérő) púderes, barackos színű kardigánban látogatott meg engem. Megkérdeztem tőle, hogy szereti-e azt a kardigánt? Jól érzi-e benne magát? A válasza egyértelmű IGEN volt ami már önmagában elég beszédes. Ösztönösen elég jól érezni szoktuk azt, hogy mi az ami nekünk jól áll, miben érezzük jól magunkat és azoktól a színektől rendszerint nehezen válunk meg és örömmel viseljük őket (még ha egy tanácsadó mást is mondott korábban.. ) Persze ezt az ösztönösséget könnyen elnyomhatják korábbi hitrendszerek, rossz beidegződések egyes színekkel kapcsolatban illetve az aktuális trendek, divatok amelyeket erőszakosan próbálnak folyamatosan leerőszakolni a torkunkon ezzel is elnyomva a belső hangunkat. 

Ezzel a kitekintéssel csupán arra szerettem volna utalni, hogy Andi is ösztönösen érezte azért, hogy annak ellenére, hogy nyár típusba sorolták és papíron a szürkés, pasztelles, rózsás árnyalatok állnának neki megfelelően mégis egy barackos kardigánban igazán jól érezte magát és örömmel viselte (ami egyébként egy valódi nyár típusnak nem igazán áll jól, mert rögtön kicsit sárgásabb lesz tőle az arca)

A KENDŐK NEM HAZUDNAK

A színkendőzés során végigmentünk természetesen az összes színen és azoknak valamennyi árnyalatán. Ránézve Andira azért az egyértelműen látszott, hogy világos színtípusba tartozik. Halványabbak a természetes színei és a túlságosan sötét és erőteljes színek nagyon elnyomják őt.

A világos tónusai miatt egyébként nem voltak rosszak számára a nyár színek - éppen ezért lehetett, hogy évekig nem is érezte magát rosszul bennük, viszont pontosan erre jó a színtanácsadáson használt kendőzés technikája amikor is egy másodpercnyi különbséggel tudunk megvizsgálni rajtatok egészen közeli árnyalatokat. Ebben az esetben minden színnek a legvilágosabb árnyalatait vizsgáltuk meg jobban hiszen a világos színek egyértelműen jobbak voltak Andinak - a sötét színeket könnyen ki lehetett zárni, a világos árnyalatokat viszont alaposan meg kellett vizsgálnunk, hogy kijöjjenek a finom különbségek amik hatalmas hatással lehetnek.

Véleményem szerint nagyon sok tanácsadó azt figyeli, hogy mikor kezd el ragyogni a vendége szeme a színekben - mikor a leglátványosabb a tekintet - és sokszor ez viheti félre is őket. A tavasz típusoknak rengeteg nyár szín szépen tud állni (különösen a világos tavasznak és a világos nyárnak lehet sok közeli vagy azonos árnyalata is) viszont ezek a hideg árnyalatok a tavasz típusok bőrét egy kicsit lesápasztják, szürkésebb lesz az arcuk és ennek is lehet az az eredménye, hogy sokkal élénkebbnek látjuk a szemeit, mint más árnyalatokban - hiszen letompul az arc és vakítani kezd a szem. Igen, ragyogó lesz ugyan a szeme, de az arcbőre "kárára". A melegebb és világosabb árnyalatok viszont visszahozzá az arcának az egészséges és üde fényét, mely mellett talán nem fog annyira "kiugrani" a szeme összhatásában, de sokkal egységesebb lesz az arckép. Egy igazi tavasz típus a nyár színekben kicsit fáradtabbnak tűnik, míg a saját színeit viselve üde, kipihent tekintete lesz.

Pontosan ezen a folyamaton mentünk végig Andival is amelyet most megpróbálok szemléltetni veletek is. A bal oldali képeken láthatjátok a színek melegebb világos árnyalatait, míg jobb oldalt a hidegebb tónusokat. Mivel egymáshoz elég közeli árnyalatokat mutatok nektek amenyek között nagyon finom különbsgéek vannak csupán így nehezebb visszaadni ezt képeken, hiszen egyik oldal sem lesz határozottan rossz Andin. Élőben csodálatosan látszott a különbség a színek tónusai között és bízom benne, hoyg minimálisan képeken keresztül is sikerül ezt visszaadni, bár a fényviszonyok és maga a képek is sokat torzítanak az eredeti összképen. Talán a sorozat végén látható kültéri szett fotók lesznek az igazán szemléltetőek.

24.png

25.png

26.png

23.png

27.png

28.png

 Természetesen a tanácsadás alatt végig letakart hajjal kendőztünk, bár Andinak nincsen festve a haja - az eredeti hajszínét viselni, ami egyébként egy mézes árnyalatú szőke (önmagában már ez is eléggé beszédes, hiszen az eredeti hajszínünk mindig megfelel a színtípusunknak - tehát egy nyár típusnak sosem lesz meleg, mézes, arany fényű hajszíne természetesen). A tanácsadás végén mindig elétek teszem a folyamat során legjobbnak bizonyult színeket, kendőket - azokat amelyek hatására a legszebb volt az arcotok - majd ezután levesszük a kendőt a hajatokról. Ilyenkor meg tudjuk nézni, hogy mennyire megfelelő egy adott hajszín - értem ezt arra, hogy ha valakinek festve van a haja akkor kiderül, hogy a saját színtípusának megfelelő-e az vagy érdemes lenne-e váltani. Andi esetében viszont azt figyeltük meg, hogy az eredeti hajszíne megkoronázza-e az általunk felpakolt színsort - és a világos tavasz palettánál egyértelműen ragyogó volt az erdemény (viszont a nyár színektől nagyon elütőtt az egyébként arany csillogású haja)

kepernyofoto_2021-03-10_14_19_33.png

A tanácsadást követően természetesen meginvitáltam Andit és újabb fotózásra, ahol mostmár magabiztosan adtam rá világos tavasz típusnak megfelelő színeket. Azt gondolom, hogy a képek önmagukért beszélnek.

Az alábbi fotón összehasonlítva láthatjátok a mostani fotózásunkat (bal oldalt tavasz színekben) és a korábbi nyár színű szett képeit (jobb oldalt nyár színekben)

untitled_design_1.png

Andi NYÁR színtípusát végül VILÁGOS TAVASZra módósítottuk, hiszen a melegebb világos színekben lett igazán ragyogó az összkép. A világos nyár paletta sem volt tragikus számára, de azt a finomságot a tavasz színek hozták meg számára. Pici hibának tűnhet mindez, de egy tavasz típustól pont azt a kipihent, élettel teli ragyogást tudjuk elvenni a nyár palettával amitől ő igazán csodaszép lehet.

 

p19a0183.jpg

p19a0707.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://elekbetti.blog.hu/api/trackback/id/tr2016456556

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása