Elek Betti

#színtípusok - TÉL típus

#színtípusok - TÉL típus

2020. január 08.

12f42e4cf978c9dcd1101172880ac208.jpg

A TÉL SZÍNTÍPUS

Az interneten már rengeteg különféle leírás fellelhető az egyes színtípusokról, ezért én itt nem  szeretnék egy újabb tényszerű összefoglalót írni róluk.
Készítettem viszont egy érdekes és azt gondolom, hogy nagyon hasznos fotósorozatot (az összes fő típusról) amelyek tökéletesen szemléltetik a színtípusok jellemzőit, tulajdonságait és azt, hogy milyen hatással vannak rájuk a színeknek különböző árnyalatai.
A sort kezdeném a TÉL típussal - azon belül is magammal. 
Mivel én is a telek táborát erősítem, ezért erről a típusról tudom a legkönnyebben megosztani a tapasztalataimat és szemléltetni is azt.
A tél színtípus palettájára jellemző 3 fő tulajdonság: HIDEG, ÉLÉNK és SÖTÉT. Az ő esetükben a legfontosabb tényező a színeink kiválasztásakor, hogy ezek a feltételek meglegyenek - amint valamelyik nem megfelelő máris kibillen az összhatás és tompulni fog a kép.
betti0065_copy_masolat.jpg
A tél típust a feltűnő és kontrasztos ellentétek teszik igazán különlegessé. A klasszikus tél típus jellemzői a fényesen ragyogó szem, rendszerint a sötétebb hajszín és a világos bőr közötti erős kontraszt (de természetesen a papírformától eltérő tél típusok is előbukkanhatnak - szőke hajszínnel is lehet valaki tél típus, éppen ezért nem érdemes a leírások alapján otthoni elemzésekbe kezdenünk.)
A tél típusnak remekül állnak az erőteljesebb színek - azok is amelyek más típusokat elnyomnának vagy esetleg túl soknak ítélnénk meg rajtuk a teleket pont ellentkezőleg kiemelik és ráerősítenek az adottságaikra, karakteresebbé változttják őket - hangsúlyozzák és felerősítik a vonásaikat.

betti0038_copy_1.jpg

Rengeteg barna szemű, barna hajú magyar nő gondolja magáról tévesen azt, hogy ősz típus és viselnek a színeikhez hasonló barnás vagy földszíneket. Az igazság viszont az, hogy viszonylag ritkábban fordulnak elő a kishazánkban ősz típusok és az egyik legrosszabb dolog amit egy tél típus tehet magával, hogy elkezdi az őszi paletta színeit viselni. A tompa, lágy és életlen színek teljesen visszaveszik a tél típus élénk kontrasztjait, lesápasztják az arcát, sárgább (sokszor beteges színű) lesz az arcbőr és az arc sárgulásával együtt a szemünk fehérje is sokkal tompább, inkább tejfehér lesz, melynek következtében kevésbé lesz élénk a tekintetük. Visszavesznek mindabból, ami a típusuk jellemzőit és előnyeit adják.

betti0058_masolat_1.jpg

A tél típusok színeinek egyik fő tulajdonsága a sötétség, ezért a nagyon fakó, élettelen, világos és még melegebb árnalatokban (nude rúzs a képen) könnyen válhatunk betegesnek. Az élettelen színekben mi magunk is élettelenné válunk és ezáltal el is veszítjük a természetes ragyogásunkat. A tél típusnak nagyon fontos a kontrasztos megjelenés és a mi saját természetes kontrasztjaink (sötét haj - világos bőr) kiemelése, melyet túlságosan világos árnyalatokkal nem tudunk megtenni.

Esetemben még túlzóbb a helyzet a világos színekkel, mert az egyik legsötétebb altípusba tartozom - sötét tél / tél-ősz színtípnus vagyok, akik számára még lényegesebb a színeknek ez a tulajdonsága. Nekik nagyon fontos, hogy az öltözékükben vagy a sminkükben megjelenlen valami sötétebb, karakteresebb árnyalat is.

53077636_2322655488014018_8668506530439495680_n_masolat.jpg
A képek segítségével megfelelően tudom szemléltetni számotokra mindazt ami a tél típusra jellemző. Nagyon fontos, hogy odafigyeljünk a színek élénkségére - ne válasszunk túlságosan tompa, lágy árnyalatokat - mindig az erőteljesebb és vibrálóbb színek felé nyúljunk. Amennyiben sötétebb és világosabb árnyalatok között kell döntenünk, akkor nekünk a legtöbb esetben a sötétebb színek fognak jobban állni (vagy a világos színeket fel kell dobni egy-egy sötétebb kiegészítővel vagy élénkebb rúzzsal). A tél típus megnevezés talán a leghelytállóbb abból a szempontból, hogy a típusra a hideg tónusok vonatkoznak. A hideg színtípusokat a meleg árnyalatok rendszerint besárgítják, de a hideg árnyalatokban ragyogó, élettel tali és sugárzó lesz a bőrük.

Természetesen nincsen két egyforma ember - már a színeit tekintve sem, hát még ha a személyiségünket is figyelembe vesszük. Éppen ezért nincsen tökéletesen bevált recept  sem létezik mindenki számára - legyenek azok akár egy fő típusba tartozó, de akár azonos altípusba tartozó is. Minden esetben szükség van úgynevezett finomhangolásra, amikor a tulajdonságokat, színkombinációkat, színekkel elért hatásokat ráhangoljuk, ráformáljuk az adott vendégre - az ő színeit és személyiségét megvizsgálva.
Továbbá az alábbi bejegyzésben a fő tél típust vettem gőrcső alá - ennél mélyebbre menve a tél típust további 3 altípusra tudjuk bontani, ahol még élesebbek a különbségek vagy épp játékosabbak a határvonalak. A 3 altípus minden esetben a fő típus tulajdonságai alapján alakul ki - a tél típus esetében hideg tél, élénk tél és sötét tél típusról beszélhetünk. Ezeknél az altípusoknál felerősödik a nevükben szereplő tulajdonság, ezért érdemes arra még inkább odafigyelni. 

Amennyiben szeretnél jobban belemélyedni a színek világába, kíváncsi vagy, hogy neked mely árnyalatok a legelőnyösebbek vagy az érdekelne, hogy hogyan tudod ügyesen kombinálni a típusod színeit akkor keress meg bátran és segítek neked megmutatni ezeket.

tel.png

A bejegyzés trackback címe:

https://elekbetti.blog.hu/api/trackback/id/tr7515398998

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása