Elek Betti

Amit a színtípusokról tudni érdemes ...

Amit a színtípusokról tudni érdemes ...

2020. január 15.

 

img_0751.JPG

Amit a színtípusokról tudni érdemes ...

 

Tanácsadásaim során - a szemléltető gyakorlati rész mellett - igyekszem nagy hangsúlyt helyezni az elméletben való elmélyülésre is, mert azt gondolom, hogy csak azt a tudást lehet a gyakorlatban is jól használni, amit mi magunk is értünk, nem csak birtoklunk.

Éppen ezért nem elég tudnunk egy paletta által felsorakoztatva, hogy mi áll jól nekünk, hanem fontos tudni és érteni is a miérteket, mert ha ez megvan, akkor egy idő és némi gyakorlás után már a palettára sem lesz szükségünk.

Mit jelent a színtípusunk és miért lehet ez fontos számomra?

A természetes színeink alapján (amit az arcbőrünk tónusa, szemünk és hajunk színe mutat meg igazán) mindenkit be lehet sorolni egy színtípusba, melyből összesen 12-t ismerünk. A színtípusunk megmutatja, hogy milyen tulajdonságú színek állnak nekünk igazán jól - melyek azok az árnyalatok amik a mi természetes színeinkre ráerősítenek és kiemelik azokat így általuk a legjobb formánkat mutathatjuk. A színtípusunk ismerete rengeteg kérdésre egyszerű és logikus választ ad nekünk amely segítségül szolgál önmagunk és a bennünk rejlő lehetőségek feltérképezésére. Egy nagyon hasznos mankó és iránytű lesz számunkra, amely leegyszerűsíti a vásárlást, a reggeli készülődést és megspórolja a felesleges darabok felhalmozását.

A 4 fő típus

Alapvetően négy fő alap típusról beszélhetünk, melyek a négy évszak elnevezéseit viselik - tavasz, nyár, ősz és tél. 
Ezek az elnevezések kicsit becsapósak lehetnek, mert tapasztalataim szerint a vendégeim nagyrészének a nyár típusról inkább a meleg és élénk színek jutnak az eszükbe, mégis a nyár típus hideg és tompa színeket foglal magába így inkább asszociáljunk róla a fagylaltok pasztelles árnyalataira. A tél már egy erőteljesen, kontrasztos színeket felvonultató paletta, a tavasz típusban szintén fellelhetjük a tavaszi rügyező fák és virágok élénk színeit, de meleg árnyalatokban, míg az ősz típus palettáját teljesen jellemzően az őszi erdő és lehulló falevelek színei teszik ki.
Ami talán a legegyértelműbb az elnevezések tekintetében - és minden típus megtapasztalhatja a vásárlásai során - hogy mindenki a saját típusának megfelelő évszakban tud a legegyszerűbben vásárolni, hiszen az évnek abban a szakaszában azok a színek lepik el a boltok polcait, melyek a típusukra jellemző.
Minden típust 3 fő tulajdonság alapján jellemzünk aszerint, hogy egy szín élénk vagy tompa, hideg vagy meleg és sötét vagy világos.

A fő típusokra jellemző tulajdoságok:
TÉL: élénk, hideg és sötét
NYÁR: lágy, hideg és világos
TAVASZ: élénk, meleg és világos
ŐSZ: lágy, meleg és sötét.

Altípusok

A 4 fő típusunkat tovább bontva további altípusokat kapunk - összesen 12 ( mindegyik fő típusnak 3) altípust ismerünk.
Az altípusok kialakulása teljesen logikus alapokon nyugszik. Az egyik típus keveredik egy másik típus jegyeivel és minden esetben felerősödik, dominánsá válik egy tulajdonságuk - a típusokra jellemző azonos tulajdonság.
A fő típusok altípusai tehát a rá jellemző egyes tulajdonságok felerősödésével válnak megkülöböztethetővé.

A TÉL típus altípusai: élénk tél, hideg tél, sötét tél.
A NYÁR típus altípusai: lágy nyár, hideg nyár, világos.
A TAVASZ típus altípusai: élénk tavasz, meleg tavasz, világos tavasz.
Az ŐSZ típus íltípusai: lágy ősz, meleg ősz, sötét ősz.

Annak érdekében, hogy jobban megértsétek az egyes altípusok alakulását vizsgáljuk ezt meg egy típusra lebontva. Példaképp a saját típusomat hozom nektek, a TÉL típust. Ahogyan azt fentebb olvashattátok a tél színtípus altípusai: élénk tél, hideg tél, sötét tél.

A hideg tél típus (másnéven tél-nyár) a nyár típus felé megy el és ez van rá a legnagyobb hatással. Hidegből megy hideg felé. A két típus egyetlen közös tulajdonsága a hideg tónusuk, ezért ennél az altípusnál ez a tulajdonság lesz igazán domináns és elmondható, hogy ennek az altípusnak a téli paletta leghidegebb árnyalatai lesznek a ideálisak.
Az élénk tél típus (másnéven tél-tavasz) egy meleg típus felé mozdul el, amely tulajdonságai között az élénkség jelenik meg a télhez hasonlóan, így hát az ő esetében ez a tulajdonság erősödik fel. Az élénk tél típusra a tél paletta legélénkebb színei jellemzőek és minden esetben érdemes erre a tulajdoságára ráerősítenie az öltözködése során.
A sötét tél típusra (másnéven tél-ősz) az ősz típus palettája van hatással, azon belül is a sötét jelleg, így ennek az altípusnak a tél paletta legsötétebb árnyalatait érdemes magásra öltenie.

nevtelen-6.jpg

 

Mi alapján határozzuk meg, hogy mely típusba tartozunk?

Azt, hogy ki melyik típusba tartozik a mi saját természetes színenink - a hajunk árnyalata, szemünk színe, bőrünk tónusa - határozzák meg.
A tél típus hajszíne minden esetben hamvas tónusú barna, sötétbarna, fekete, szürkés fekete, de ritkább esetben előfordulhat hamvas árnyalatú szőke is. Szeme színe lehet szürkés, kékeszöld, sötétbarna, legtöbbször hideg tónusú, de ez nem kizárólagos. Az arcbőre színe hűvös, kékes, akár porcelánfehér. A tél típus színeire jellemzőek az éles kontrasztok.
A nyár típus arca viszont sokkal lágyabb, puhább kontrasztokkal társul. Haja világosabb, de minden esetben hamvas árnyalatú. Szeme nem üt el annyira élesen a haj színétől - nincsenek annyira éles ellentétek az arcán, mint az előbb említett tél típusnál. Arcszíne hűvös tónust hordoz, világos porcelán, rózsás-kékes árnyalatú arcbőr.
A tavasz típus bőre általában világos, de aranyló, barackszínű, elefántcsont színű, semleges árnyalatú bézs. Gyakran lehetnek szeplői is ennek a típusnak. Szeme jellemzően nagyon élénk és hajában is megfigyelhető a csillogás - arany árnyalat, vöröses tónus.
Az ősz típusok bőre inkább olívás árnyalatú, szemük és hajuk színei is sötétebb, mély tónusú. Hajuknak szintén vöröses árnyalata vagy aranylóan megcsillanó fénye van.

Fontos itt megemlítenem, hogy bár rendegeteg jól meghatározott leírással találkozhatunk az interneten vagy könyvek által melyek összefoglalják és leírják a típusokra jellemző fő tulajdonságokat, ezeket mégsem lehet minden esetben teljesen egyértelműen alkalmazni (esetleg otthoni tükör előtti elemzésbe kezdeni), hiszen az egyes típusok csodálatosan változatosak lehetnek és a fentebb leírt általánosságok még nem borítékolják a végeredményt. Ránézésre még egy tapasztalt színtanácsadó sem mondhat véleményt - pontos diagnózist pedig végképp nem, hiszen minden esetben szükséges a kendős tesztelés, hogy lássuk hogyan reagál az arcunk az egyes színek hatására.
A legtöbb esetben nincsen két azonos altípusba tartozó személy sem, hiszen mindenki egyedi, megismételhetetlen és utánozhatatlan :) Éppen ezért mindenkinek más lesz az a pici fűszer, ami megédesíti a megjelenését, amire érdemes odafigyleni, amit célszerű kihangsúlyoznia magán. A típusunk pontos feltérképezése minden esetben egy hosszabb, de nagyon izgalmas folyamat, melynek elindításán egy tanácsadó remekül tud segíteni. Megadja számodra azokat az alapokat, alapelveket, melyek rád a legjobban jellemzőek és átad neked egy jól használható tudást, egy útmutatót amelyet az utad során te szabadon használhatsz. Fontos, hogy nincsen semmi kőbe vésve, nincsenek aranyszabályok és semmi sem muszáj, viszont sokkal egyértelműbb, egyszerűbb és letisztultabb lesz számodra minden.
A végső cél minden esetben a harmónia - az, hogy jól érezd magad a bőrödben és magabiztos örömmel nézz szembe minden alkalommal a tükörképeddel.

Amennyiben szívesen megismerkednél a színeiddel, kíváncsi vagy, hogy mely árnyalatok azok amelyek a legszuperebbek számodra és úgy érzed, hogy engem választanál segítődül ebben a végtelenül izgalmas és varázslatos színes kalandban, akkor keress engem bizalommal. 

tel.png

A bejegyzés trackback címe:

https://elekbetti.blog.hu/api/trackback/id/tr4315404590

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása